۰۶ تیر

جشن نیلوفر

جشن گرامی‌داشتِ بالندگی و زندگی؛ در خرداد روز از تیرماه

چیستی

خرداد روز از ماه تیر( ششم تیر ماه) با نام جشن نیلوفر است چرا که تیر ماه به نام تیشتر ایزد باران و ششمین روز از ماه به نام خرداد امشاسپند آب است؛ به شوندِ( دلیل) پیوندِ اردویسور آناهیتا ایزدبانوی آب‌های روان که نیلوفر از نمادهای اوست، با خرداد و تیشتر، این روز بدین نام جشن گرفته می‌شود.

گل نیلوفر

Nilopar در فارسی میانه زرتشتی و upDAy در سغدی بودایی
پدیدار شدنِ گل نیلوفر با سه آخشیج آب و خاک و باد گره خورده است و و بیدار شدن و خوابش با آخشیج چهارم، آتش هماهنگ است چرا که با برآمدن خورشید باز می‌شود و با فرو رفتش سر فرو می‌برد؛ آب‌زاد است و از مرداب می‌روید، از گل و لای ژرفای آب، پاکیِ خورشید‌وش می‌روید.
سپنتایی نیلوفر به شوندِ( دلیل) رویش آن از آب است و از همین رو به ایزدبانو اَرَدویسور‌آناهیتا پیوند دارد. از سوی دیگر دوره زندگی کوتاهی دارد که با زندگی کوتاه انسان هماهنگ است.
پیوند این گل با خورشید، نماد پیوند ایزد میترا و ایزدبانو آناهیتا است، از میان تمامیِ نقش برجسته‌های میترا، یکی از کهن‌ترین آنها که به مهرپرستی ایران پیوند نزدیک‌تری دارد، صحنه‌ی زایش میترا از گل نیلوفر است که البته برخی پژوهشگران آن را درخت سرو می‌دانند. گذشته ازین نشان دیگر از پیوند میترا و آناهیتا با نماد نیلوفر نقش برجسته‌ی ساسانی از اردشیر دوم ساسانی در تاق بستان کرمانشاه است که میترا بر روی گل نیلوفر نمایش داده شده است.

پیشینه‌ی ارجمندیِ گل نیلوفر در ایران

پیشینه‌ی نیلوفردر فرهنگ ایرانیان، به اساطیر هند و ایرانی باز می‌گردد که نمادی از آفرینش،  پاکی و مادینه‌ی هستی بوده است و پس از جدایی این دو، در اساطیر ودایی و داستان‌های حماسی هندو، به صورت ۸ یا ۱۲ پر و هزار برگ در بناهای سنگی زیر پای خدایان نقش شد که نامی‌ترین آنها نمایشِ سوریا خدای خورشید و فرزند برهما، بر گل نیلوفر در روی گردونه‌ای زرین است. در اساطیر ودایی آمده است که: از آکاش باد پیدا شد و از باد، آتش و از آتش آب و از آب زمین پیدا شد و از زمین گل نیلوفر padma پیدا گشت و ۸ برگ این گل ۸ جهت عالم است و در گل شخصی پیدا شد که اورا برهما خوانند و او اصل همه‌چیز و منشا علوم است و پیدایش همه از اوست و جان همه‌ی چیزهاست و او نوری بسیار عظیم دارد.  در داستان‌های اساطیری  مهابهارت  نیز برهمن است که از گل نیلوفری که از ناف ویشنو برخاسته، با چهار دست و چهار سر زاده شده است؛ دراسطوره‌ای دیگر آگنی خدای وداییِ آتش نیز از نیلوفر زاده شد. نقش نیلوفر در آیین‌های فلسفی هند تا امروز نیز ادامه پیدا کرد.
در گات‌ها و اوستا از این جشن یا گل نیلوفر اثری نیست و نبود اشاره به نیلوفر حتی در آبان یشت که به ایزدبانو آناهیتا پیوند دارد، نشان می‌دهد که دیرینگی این جشن به دورانی پیش از زرتشت باز می‌گردد. در دوران ساسانی بار دیگر باورهای پیش از زرتشت در ادبیات و اساطیر پدیدار گشت و گل نیلوفر که تنها در هنر ایران باقی مانده بود به ادبیات هم بازگشت؛ در بندهشن در متنی که هر امشاسپند و ایزد به گلی پیوسته شده، اینگونه آمده که:  نیلوفر آبان را خویش است. در متن خسرو قبادان و ریدک نیز آمده است که: نیلوفر را بوی چون بوی توانگری است.

گل نیلوفر در آثار هنری

نقش گل نیلوفر شکفته و یا غنچه در بسیاری از آثار هنری ایران از کهن‌ترین دوران تا دوران ساسانی دیده می‌شود که اوج کاربرد آن در هنر دوره‌ی هخامنشیان است. برخی از پژوهشگران بر این باورند که آرایه گل‌های شاه‌عباسی در فرش ایرانی بازمانده بن‌مایه‌ی گل نیلوفر است وهمان‌گونه که سرو راست‌قامت ایرانی پس از اسلام با سری خمیده دوباره در هنر جای خود را باز کرد، نیلوفر نیز با اندکی دگرگونی در نقش فرش جانی دوباره گرفت.
نقش‌برجسته‌های هخامنشی:
کاربرد پیوسته این نگاره‌ی ورجاوند بر سفال و ساغرها و دامنه‌ی جامه‌ها، در دست شاهان به نشانه آشتی و دوستی و در دست نمایندگان کشورها به نشانه‌ی شادمانی و توانگری، همگی بازگوکننده‌ی جایگاه والای این گل در اندیشه‌ی ایرانیان هستند.
نیلوفر با برگ‌های گشوده یکی از پرکاربردترین نگاره‌ها در آرایه‌های معماری هخامنشیان است که با ۱۲ و گاهی ۲۴ پر نشان داده شده‌اند. این آرایه در حاشیه‌ی دیوارنگاره‌های پلکان و کنگره کاخ آپادانا و دیگر کاخ‌های تخت‌جمشید دیده می‌شود.

پلکان آپادانا، عکس از سایت موزه پرسپولیس

پلکان آپادانا، عکس از سایت موزه پرسپولیس



نمایش دیگر این گل همراه با ساقه در کنار گوپت است، در کف ظروف و کاسه‌های نقره و طلایی و برنزی، آجرهای لعاب‌دار و پایه ستون‌های کاخ شوش نیز این نگاره دیده می‌شود.

نقش گوپت در کنار گل نیلوفر

نقش گوپت در کنار گل نیلوفر



ساسانی:
نماد این گل در بیشتر آثار هنری ساسانی از دست‌بافت‌هایی چون فرش و پارچه، ظروف زرین و سیمین، تا نقش‌برجسته‌های سنگی و گچبری، در بسیاری از کاخ‌ها و آتشکده‌ها، همچون تاق بستان، تیسفون، چال‌ترخان، دیده شده است. برجسته‌ترین آنها که میترا را ایستاده بر نیلوفر نشان می‌دهد، نگاره‌ی تاج‌ستانی اردشیر دوم در تاق بستان است که میترا در پشت او ایستاده است.

تاج‌ستانی اردشیر دوم تاق بستان

تاج‌ستانی اردشیر دوم تاق بستان



 

 

 

جشن نیلوفر پس از اسلام

ابوریحان در آثارالباقیه از برگزاری جشن نیلوفر در ششم تیر ماه یاد کرده است و چنین آورده که در این روز هرکس از پادشاه نیازی بخواهد برآورده خواهد شد. پس می‌توان اندیشید که تا سده‌ی چهارم هجری این جشن در ایران برگزار می‌شده است.

آیین برگزاری

آگاهی چندانی از چگونگی برپایی این جشن به‌جا نمانده است، اما می‌دانیم که جشنی همگانی است که به شوندِ پیوند آناهیتا با دختران، با دست‌افشانی گروهی دختران در کنار تالاب‌ها و یا سرچشمه رودها که جایگاه رویش نیلوفر است، برپا می‌شود.

فهرست گفتارها

برآمد

جشن نیلوفر بزرگداشت آب، گیاه، زندگی، آفرینش و پاکی، همه را در خود دارد.
پیوستگی نیلوفر با ایزدبانو آناهیتا به شوندِ آبزاد بودن آن است و همان‌گونه که به شوندِ پیوند آناهیتا با دختران، بسیاری از بناهایی که به یاد آناهیتا و یا برای پرستش‌ آناهیتا ساخته شده‌اند با امروزه با نام قلعه دختر یا پل‌دختر شناخته می‌شوند، خرداد روز از ماه تیر نیز به‌نام نیلوفر که نماد اوست جشن گرفته می‌شود.
جشن نیلوفر یکی از جشن‌های فراموش‌شده‌ی ایران باستان است اما نشانه‌های آن با نام (جشن اول تابستان ) در برخی شهرها و روستاها به‌جا مانده است. با وجود کوشش ایران دوستان برای برگزاری جشن نیلوفر در همان روز ششم تیر، در کنار تالاب‌ها همچون سراب نیلوفر کرمانشاه، برای برپایی شکوهمند این جشن راه سختی درپیش است.
باقری، مهناز: ۱۳۸۹، بازتاب اندیشه‌های دینی در تخت جمشید، نشر امیرکبیر

بهار، مهرداد: ۱۳۸۰: بندهشن، نشر توس

جلالی نائینی، محمدرضا: ۱۳۵۸، مهابهارت،  ج.سوم، نشر رودکی

داور، ابوالقاسم، منصوری، الهام: ۱۳۸۵، درآمدی بر اسطوره ها و نمادهای ایران و هند، نشر دانشگاه الزهرا

رضایی باغ‌بیدی، حسن: ۱۳۹۱، واژه‌نامه‌ی موضوعی زبان‌های باستانی ج.۲، فرهنگستان زبان و ادب فارسی

شایگان، داریوش: ۱۳۸۳، ادیان و مکتب‌های فلسفی هند، نشر امیرکبیر

عریان، سعید: ۱۳۸۲، متن‌های پهلوی، سازمان میراث فرهنگی

یاحقی، محمدجعفر: ۱۳۸۶، فرهنگ اساطیر و داستان‌واره‌ها در ادبیات فارسی، فرهنگ معاصر

گالری تصاویر تخت جمشید: www.persepolis.ir

https://www.louvre.fr

سرچشمه ها

Picture of دکتر پروین پورمجیدیان

دکتر پروین پورمجیدیان

پژوهشگر فرهنگ و زبان‌های باستانی ایران

نوشتار

ارتباط با ما حریم خصوصی
کانالها تبدیلگر سرآغازها گاهنامه گاهشمار

Subscribe now and receive free updates for lifetime.